Tanácsok pedagógusoknak és tábortűzi furulyásoknak

Tanácsok a pásztorfurulya mellé

Tanácsok tábortűzi furulyásoknak  és pedagógusoknak

Tanácsok pedagógusoknak:

Gyakran panaszkodnak pedagógusok, akik szeretnének a gyerekeknek népzenét tanítani, hogy nem igazán tudnak hova fordulni tanácsért, és ezért inkább nem vágnak bele, mert félnek, hogy el akadnak. Érezzük, hogy a klasszikus furulyák nem alkalmasak a hagyományos népdalok lejátszására, valami hiányzik. Ezért szeretném, ha a jelen pedaanyag útmutatóul szolgálna. Ezeket az írásokat áttanulmányozva, szeretném, ha bátorságot kapna mindenki, aki ebbe bele szeretne vágni. Lényege, hogy átlagos ismeretanyaggal rendelkező, gyerekekkel foglalkozó emberek szintjén meg próbálom érthetővé tenni a dolgot. Meg mutatni néhány irányt, amibe akár a gyerekeinkkel együtt el kezdhetünk járni!

Talán érdemes kicsivel többet ismerni, mind az előző kategória, csak azért, hogy egy olyan megalapozó ismeretanyag kerüljön a gyerekek elé, amivel ők már tudnak mit kezdeni, ha folytatni szeretnék. A hangok kikeresése után közvetlenül, ajánlom a stíluselemek bevonását is, mert a helyes reflexeket idejében meg kell alapozni. Főleg akkor fontos ez, ha a gyerekek klasszikus furulyán már játszanak. Ilyenkor az alapvető különbségekre kell figyelni. Ezen stíluselemeket jó idejébe megkülönböztetni tájegységekre lebontva, elméletbe és gyakorlatba. Az így megalapozott gyerekek egy idő után már adatközlőktől is tanulhatnak. Ily módon felnőve, a saját utjukat tudják járni.

Még egy fontos tanítani való elem , a ritmus. Mivel a klasszikus zeneoktatásban részesülő gyerekeknél, tapasztalatom szerint, ezt sokan el hanyagolják, népzenére váltva, ez az egyik komoly akadályozó tényező lehet. Fontos a pontosság fejlesztése, közös ritmusgyakorlatok végzése, lehetőség szerint népi ritmushangszerek megismerése, és legvégül a népzenei dialektusok ritmusvilágának elsajátítása.

Végül, de nem utolsosorban, fontosnak tartom a játékosságot is. A klasszikus zeneoktatás tapasztalatai alapján, azt hangsúlyozom, hogy ez az a hangszer, amit a gyerekek nem kéne meg utáljanak. Ha ezt el értük, az már fél siker. A többi jön magától. Minden kreatív pedagógus ki tud találni magának olyan játékokat, amivel a gyerekek szórakozva meg tudnak tanulni nehéz zenei képleteket. Hajrá bele!

Tanácsok tábortűzi furulyásoknakNyilvánvaló, tehát, hogy titeket olyan szinten érdekel a pásztorfurulya, hogy egy társaságnak a sorakoztatása nagyon hamar legyen meg oldva. Mivel szeretnek az emberek népdalokat énekelni, ezért érdemes a pásztorfurulyát olyan szintre fejleszteni, hogy alapvető stíluselemek szólaljanak meg. Népdalokra ez a hangszer igazán alkalmas. Itt nem a nehéz díszítésekre gondolok, hanem arra az egy hangra, amit alkalomadtán bejátszol, annak az izére koncentrálj. Elsősorba a síp lefogása adja a jellegzetes hangzást. Utána a vibrálások. Kisebb ujjtechnikai díszítések is bele férhetnek, gyimesi és mezőségi furulyások mintájára.