Autenticitate

Pentru a aborda muzica tradițională și a ne putea reîntoarce la adevăratele valori pe care le-am moștenit prin aceste instrumente, trebuie clarificate câteva noțiuni de bază pe care le folosește etnomuzicologia.

Trebuie știut că interpretarea melodiilor la instrumentele tradiționale necesită o analiză a elementelor de stil pe care le-am moștenit de la muzicieni Care au crescut în aceste comunități izolate.

Datorită faptului că tradiția a fost păstrată de comunități mai mult sau mai puțin izolată din punct de vedere geografic sau psihologic, aceste elemente de stil diferă de la o zonă etnografică la alta. Ca urmare muzica tradițională este împărțită în dialecte, sub dialecte și în cazuri extreme pot apărea comunități sătești nici acolo or elemente stilarea diferă plauzibil fațade satele înconjurate. Trebuie menționat că uniformizarea muzicilor pe care le-am moștenit de la aceste comunități a fost o eroare a vremurilor comuniste care persista chiar și până astăzi La interpreți și modul de interpretare care s-au alăturat populismului de prost gust și chiciuriilor. Acest sait și lecțiile sunt menite să ajute pe cei care vor să abordeze cu bun gust muzica tradițională.

Principalele puncte de referință în muzica tradițională sunt sau pot fi de mai multe origini.

Înregistrările vechi din arhive, care au fost culese de folclorice cu renume și știință adecvată în domeniu. Acestea ne ajută să analizăm stilul și moduri de interpretare Pe care astăzi se leagă si mai rar sau deloc din cauză că interpreții de astăzi și-au format urechile în influența radiourilor și a Muzicii Noi pe care au auzit.

iată cateva posibilități de a găsi muzica autentică

http://folkloredb.hu/fdb/index.php?page=search_sw&langid=1048

Culegeri de Constantin Brăiloiu

https://bibliolore.org/2011https://bibliolore.org/2011/11/19/le-fonds-brailoiu/11/19/le-fonds-brailoiu/

http://www.ville-ge.ch/meg/sql/musinfo_ph.php

https://bibliolore.org/2011/11/19/le-fonds-brailoiu/

Béla Bartók

http://systems.zti.hu/br/en/search

Sonidus
www.youtube.com/@sonidus
Iblany
www.youtube.com/@IblanyMusic

Un alt punct de referință pot fi oamenii de stil vechi care încă trăiesc în natură și modul lor de interpretare tinde către stilul vechi pe care le-am auzit în înregistrările vechi. Aceeași rapsozi merită căutați pentru că astfel putem prelua stilul lor văzând pe viu. 

rapsozi-traditionali

http://fluierciobanesc.ro/ro/curs-de-nivel-inalt/rapsozi-traditionali/(megnyitás új fülön)